bingo-historyEen stukje bingo geschiedenis is nooit verkeerd om te weten en daarom hebben wij hier een uitgebreid stuk geschreven over de oorsprong en geschiedenis van bingo. Bingo is een eeuwenoud spel dat zijn oorsprong heeft gevonden in Italië gedurende de 16e eeuw. Met name de Italianen zijn van huis uit echte gokkers en houden al sinds de middeleeuwen diverse soorten loterijen waaruit uiteindelijk het bingo spel is ontstaan zoals wij dat vandaag de dag nog steeds kennen. De Italiaanse loterij dat het bingo spel heeft voortgebracht bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. Lo Giuoco del Lotto d’talia, is de titel zoals de Italianen deze geliefde loterij nog steeds noemen. Deze loterij is in 1530 opgericht en heeft al vanaf het ontstaan een zeer grote betekenis gehad voor vele mensen. Nu behoort deze loterij nog steeds tot de beste loterijen waar duizenden Italianen jaarlijks aan mee blijven spelen in de hoop ooit de hoogste jackpot van deze loterij in de wacht te slepen. Lo Giuoco del Lotto d’talia draagt zorg voor een zeer grote inkomstenbron ten behoeve van de Italiaanse staatskas. Jaarlijks verdiend de Italiaanse overheid miljoenen euro’s aan mensen die aan deze loterij deelnemen.

Het basis principe

Het basis principe van deze loterij is nog steeds gebaseerd op het bingo spel en ook in vele andere landen hebben ze deze basis overgenomen. Op het eind van de 17e eeuw werd deze bingo loterij in Frankrijk geïntroduceerd waar het al vrij snel een groot succes werd. De fransen wilden aan de bingo loterij toch een eigen invulling geven zodat hier het Franse nationalisme extra door werd benadrukt. De Fransen noemden de bingo loterij “Le Lotto” dat hierna als snel door meer landen werd overgenomen. De Franse benaming voor het bingo spel was namelijk een stuk makkelijker uit te spreken dan de Italiaanse en daarom is het ook in Nederland bekend onder de naam “Lotto”.

Het bingo spel in de loop der jaren

Het bingo spel heeft in de loop der jaren vele veranderingen ondergaan en er hebben zich hierdoor al zelfs vele verschillende vormen van bingo ontwikkeld. Een Duitse schoolmeester ontdekte dat bingo een zeer geraffineerd educatief nut had voor kleine kinderen die moesten leren rekenen. Hierdoor heeft de Duitse leerkracht omstreeks 1850 een nieuwe rekenmethode geïntroduceerd die afgeleid is van bingo. In Duitsland kon men dit geen bingo noemen omdat dit relateerde aan loterijen en daarom noemde zij het Beano wat weer de betekenis draagt van bonen. Met bonen leerden de kinderen vroeger namelijk rekenen. Doormiddel van het bingo spel konden de kinderen op een zeer leuke manier leren vermenigvuldigen wat uiteindelijk voor een hoger rendement zorgde. Ook werden van de bingo spellen woordspelletjes gemaakt of spelletjes met afbeeldingen erop zoals die van dieren. In de loop der jaren zijn er hierdoor vele varianten ontstaan van het bingo spel en dat zie je vandaag de dag nog steeds terug. Neem als voorbeeld het televisie programma “Lingo”dat ook gebaseerd is op het ouderwetse bingo spel maar ook een educatieve wending heeft gekregen.

Duitsland is wel het land waardoor het bingo spel over de hele wereld bekend werd alleen heette het in die tijd (om en nabij 1929) nog steeds Beano. Het spel was overigens in die tijd wel iets anders dan dat we nu gewend zijn maar de basis van het bingo spel blijft hetzelfde. Voordat er houten fiches waren gebruikten bingo spelers dus bonen om de nummers te bedekken die getrokken waren. Op het moment dat een bingo speler alle vier de nummers op één rij hadden riepen ze zo hard zij konden “BEANO” en tegenwoordig roept men dus “BINGO”. Hierna mocht de speler de prijs innen waarop dat moment om gespeeld werd.

In diezelfde periode ontdekte een Amerikaanse speelgoed verkoper het bingo spel op een grote kermis in Duitsland en kocht het spel om dit te introduceren in de Amerikaanse speelgoed markt. Het bingo spelletje werd redelijk goed verkocht maar van een groot succes was nog lang geen sprake. Met name de fanatieke bingo spelers liepen steeds vaker tegen fouten aan in het spel. Zo kon men door de fouten in bingo kaarten meerdere winnaars tegelijk hebben en dit zorgde voor veel frustratie onder de spelers. Hierop heeft men een hoogleraar wiskunde om raad gevraagd die doormiddel van een simpele formule unieke bingo kaarten kon produceren waardoor dit grote probleem in één keer was opgelost. Vanaf heden konden bingo spelers nooit meer tegelijk bingo hebben en dit was een ware doorbraak binnen het bingo spel.
In een razend snel tempo verspreidde het bingo spel zich over heel Amerika waarbij het bingo spel nog veel meer veranderingen heeft moeten ondergaan. In het begin van de bingo spelen bestonden de prijzen voornamelijk uit kleine aardigheden. Toen men eenmaal echte geldprijzen aan bingo gingen koppelen groeide bingo uit tot één van de meest gespeelde kansspellen van de wereld. Omdat bingo een kansspel is had de Amerikaanse overheid het alleenrecht op het bingo spel opgeëist waardoor alleen door de overheid aangewezen bingo hallen het bingo spel mochten exploiteren. Al vrij snel zag ook de onderwereld brood in het populaire spel en met name de Amerikaanse maffia organiseerde vele illegale bingo toernooien waar bingo spelers duizenden dollars konden winnen.

Bingo spel nog steeds favoriet

speel bingoTot op de dag van vandaag spelen er iedere dag duizenden zo niet miljoenen mensen bingo in daarvoor bestemde bingo hallen of bingo kantines. Hoewel bingo vaak wordt geassocieerd met oude vrouwtjes die druk met stiften in de weer zijn om alle getrokken nummers aan te stippen is dit beeld geheel onterecht. Ook in de afgelopen jaren heeft bingo een flinke metamorfose ondergaan en tegenwoordig spelen ook veel jonge mensen bingo. Het bingo spel blijft met name populair onder de vrouwen. Dit komt waarschijnlijk omdat mannen meer actie willen tijdens het spelen van een kansspel. Hoewel dat er door de komst van internet heel veel bingo spelers zijn overgestapt naar online bingo blijven er toch nog veel mensen de oude vertrouwde bingo hallen bezoeken. Toch ziet het ernaar uit dat deze oude bingo hallen een uitstervende accommodatie is en dat online bingo het uiteindelijk helemaal over zal nemen. Dit komt omdat bij online bingo veel meer voordeel te behalen is dan bij normaal bingo. Toch zal het ouderwetse bingo spel altijd blijven bestaan.